Waar liggen jouw interesses?

19 januari 2022

DOOR Sophie

Welk interesseprofiel past bij jou?

Het Interesseprofiel laat zien in welke richting jouw specifieke interesses liggen. Je interesses laten de activiteiten zien die jij leuk vindt en is dus de sleutel tot het vinden van de juiste studie. Zo zou een Realistisch type gek worden om hele dagen binnen op kantoor te zitten. Een Artistiek type kan weer moeite hebben om in een gestructureerde organisatie met veel regels te werken. Om deze reden is het goed om te ontdekken in welk interessegebied jij het beste tot je recht komt.

Alle interessetypen op een rijtje

Realistisch

Werk jij graag met je handen en vind je het leuk om voertuigen of apparaten te bedienen? Ben je liever buiten bezig dan de hele dag binnen op een kantoor te zitten? Iemand die hoog scoort op dit type houdt ervan om door middel van zijn handen en ogen de wereld te ontdekken en dingen voor elkaar te krijgen. Dit type houdt van fysieke- en technische activiteiten. Mensen die hoog scoren op realistisch hebben de voorkeur voor praktische activiteiten, technische en mechanische opdrachten. Zij werken graag met machines, apparaten, gereedschappen, planten en dieren en volgens duidelijke instructies en een plan.

Strong fact: Je hebt een goed technisch inzicht en je kan tegen een stootje. Je hebt een praktische aanpak van problemen en een focus op ‘doen’.

Investigative

Houd jij ervan om je bezig te houden met onderzoekende en wetenschappelijke activiteiten? Ben je een denker en onderzoekend ingesteld? Hou je van lezen, studeren en gebruik je jouw hoofd en informatie om dingen voor elkaar te krijgen? Heb je veel inzicht en ben je nieuwsgierig? Dan scoor je waarschijnlijk hoog op het Investigative type. Mensen die hoog scoren op Investigative hebben de voorkeur om te werken in een omgeving waar de focus ligt op het op originele wijze oplossen van abstracte en complexe problemen.

Strong fact: Je hebt een goed theoretisch inzicht en weet snel verbanden te leggen. Je bent zelfstandig, analytisch en leergierig en gaat complexe activiteiten niet uit de weg.

Artistiek

Werk jij graag met je handen, vind je het leuk om nieuwe dingen te creëren en houd je van variatie en ongestructureerde activiteiten? Heb je een goed gevoel voor kleur, beeld, vorm en geluid en beschik je over een levendige fantasie? Dan scoor je waarschijnlijk hoog op het Artistiek type. Iemand die hoog scoort op dit type houdt van intellectuele of artistieke opdrachten en kan zich goed focussen op een creatief project. Je bent in staat om jezelf goed uit te drukken en je fantasie te gebruiken, je houdt van vrijheid en bent zelfstandig.

Strong fact: Je hebt een levendige geest, bent creatief en origineel en je beschikt over de capaciteit om innovatief en ‘outside the box’ te denken.

Sociaal

Werk je graag en intensief met anderen samen en vind je het fijn om mensen te helpen en te verzorgen? Beschik je over een groot inlevingsvermogen en vind je het ook leuk om mensen iets bij te brengen, te coachen of een groep mensen aan te sturen? Dan scoor je waarschijnlijk hoog op het Sociale type. Je maakt makkelijk vrienden, bent graag onder de mensen en neemt graag de leiding. Je vindt het leuk om mensen verder te helpen in hun ontwikkeling, bent sterk in woorden en goed in het oplossen van problemen.

Strong fact: Je beschikt over positieve energie en hebt het geduld om anderen te helpen. Je bent betrouwbaar en denkt graag in mogelijkheden.

Enterprising

Werk jij graag met mensen? Ben jij ondernemend, initiatiefrijk, durf je risico’s te nemen en neem je van nature de leiding? Hou je ervan om mensen aan te sturen, activiteiten te organiseren, te managen en de eindverantwoordelijkheid te nemen? Dan scoor je waarschijnlijk hoog op het Enterprising type. Je bent sociaal, energiek en initieert vaak nieuwe projecten die je samen met anderen uitvoert. Binnen de groep ben jij degene die anderen motiveert en tot actie aan zet.

Strong fact: Je weet een idee of product goed te verkopen en bent sterk in het overtuigen van anderen. Je bent origineel en herkent nieuwe zakelijke mogelijkheden.

Conventioneel

Vind je het leuk om te werken met getallen, data, feiten en administratieve programma’s/software? Ben je goed in het systematiseren en structureren van zaken? Werk je graag nauwkeurig en volgens een gestructureerd en goed plan? Hou je van overzicht en duidelijkheid? Dan scoor je waarschijnlijk hoog op het Conventionele type. Je lost problemen op door te wijzen op gemaakte afspraken en deze op te volgen. Je bent ijverig, eerlijk en vriendelijk.

Strong fact: Je werkt nauwkeurig en hebt oog voor details. Je bent efficiënt, betrouwbaar, komt je afspraken goed na en bent een kei in taakgericht werken.

Meer blogberichten

Jong en van carrière switchen, het kan!

Jong en van carrière switchen, het kan!

Een paar weken geleden kwam je bij Xoeki binnen. Een spontane jonge man van 22. Eerder had ik je al aan de telefoon en vertelde je mij een stukje van je verleden. Ik was onder de indruk van je verhaal. Je bent begin 20, hebt al aardig wat achter de rug en al 4 jaar...

Lees meer

Lieve, enthousiaste, talentvolle vrouw…

Een tijdje terug kreeg ik van jou een mail waarin je aangaf dat je graag gecoacht wilde worden om goed een beeld te krijgen wat je qua werk in de toekomst (nog) wilde. Je werkte al meer dan 20 jaar als management assistent en had onlangs op je werk heel dapper...

Lees meer

Welke opleiding kies jij met het STAP-budget?

In 2022 kunnen werkenden en werkzoekenden het STAP-budget aanvragen van maximaal 1000 euro per jaar voor scholing en ontwikkeling. Deze subsidie kun je gebruiken voor een training, cursus of opleiding. Je komt in aanmerking voor het STAP-budget als je 18 jaar of ouder...

Lees meer

Reacties