Werkziekte van de 21e eeuw: bore-out

14 januari 2022

DOOR Sophie

Te veel stress door werk kennen we: een burn-out. Maar heb je wel eens gehoord van een bore-out? De symptomen komen overeen, namelijk stress, frustratie, prikkelbaarheid en minder zelfvertrouwen en interesse in je leefomgeving. Daarnaast kun je fysieke klachten krijgen als vermoeidheid en hoofdpijn maar ook mentale klachten als lusteloosheid, depressie en slaapproblemen (PsyNed). Een bore-out wordt veroorzaakt door routinematig werk, werk onder het niveau van de werknemer en leidt tot het afnemen van de arbeidsmoraal en levenslust (Rothlin, P.)

Daarbij beginnen de corona-maatregelen steeds zwaarder te vallen bij velen. Werknemers verliezen door het langdurig thuis werken hun motivatie en kunnen het gevoel hebben opgebrand te raken of te weinig uitgedaagd te worden.

Maar liefst 35% van de Nederlanders vindt het werk dat zij doen stiekem slaapverwekkend. De belangrijkste reden voor een ‘saaie’ baan is een gebrek aan uitdaging. Dit blijkt uit onderzoek van Actie.nl onder 1004 Nederlanders. Bijna de helft van deze onderzoeksgroep heeft het gevoel dat zij onder hun niveau werken.

Bij jongeren is dit percentage nóg hoger! Maar liefst 54% van de ondervraagden tot 30 jaar vindt hun baan saai en 55% van hen is er van overtuigd momenteel onder niveau te werken. Dit percentage is natuurlijk veel te hoog. Wanneer je namelijk langdurig onder je niveau werkt en niet voldoende mentaal uitgedaagd wordt, kan dat leiden tot een bore-out (Metro). Maar hoe herken je een bore-out?

Je verveelt je.

Heb je tijdens een werkdag het gevoel dat de uren voorbij kruipen, grijp je vaak naar je telefoon of staar je lang uit het raam? De kans is groot dat je je verveelt. Ook als je juist doorwerkt, maar er weinig moeite voor hoeft te doen, kan dit wijzen op verveling.

Er is te weinig uitdaging.

Bij een fijne baan is het belangrijk dat je je kunt ontwikkelen en dat je werk soms ook uitdagend of moeilijker is. Gaat alles van een leien dakje en voelt het alsof je je niet meer ontwikkelt? Het is natuurlijk fijn als alles soepel gaat, maar soms zijn uitdagingen nodig om te groeien.

Vermoeidheid en slecht slapen.

Je wilt natuurlijk niet dat anderen merken dat je je verveelt, weinig te doen hebt of het werk saai vindt. Om over te komen als een ijverig, hardwerkend persoon spreid je jouw taken over een langere periode. Daarnaast vul je jouw werktijd misschien met privézaken. Dit is stressvol en kost veel mentale energie. Omdat je je tijdens het werk niet voldoende inspant, ben je aan het einde van de dag minder moe. Je hersenen doen te weinig, wat er voor kan zorgen dat je ’s nachts piekert en slecht slaapt.

Wat doe je aan een bore-out?

Bedenk wie je bent, wat je wilt en wat je kan. Waar liggen jouw talenten en uitdagingen? Onderzoek waar jouw capaciteiten het best tot zijn recht komen en waar jij je weer kan ontwikkelen. Hierbij kan je gebruik maken van een loopbaancoach zodat je er samen achter komt waar jouw (werk)geluk ligt.

Meer blogberichten

Jong en van carrière switchen, het kan!

Jong en van carrière switchen, het kan!

Een paar weken geleden kwam je bij Xoeki binnen. Een spontane jonge man van 22. Eerder had ik je al aan de telefoon en vertelde je mij een stukje van je verleden. Ik was onder de indruk van je verhaal. Je bent begin 20, hebt al aardig wat achter de rug en al 4 jaar...

Lees meer

Lieve, enthousiaste, talentvolle vrouw…

Een tijdje terug kreeg ik van jou een mail waarin je aangaf dat je graag gecoacht wilde worden om goed een beeld te krijgen wat je qua werk in de toekomst (nog) wilde. Je werkte al meer dan 20 jaar als management assistent en had onlangs op je werk heel dapper...

Lees meer

Welke opleiding kies jij met het STAP-budget?

In 2022 kunnen werkenden en werkzoekenden het STAP-budget aanvragen van maximaal 1000 euro per jaar voor scholing en ontwikkeling. Deze subsidie kun je gebruiken voor een training, cursus of opleiding. Je komt in aanmerking voor het STAP-budget als je 18 jaar of ouder...

Lees meer

Reacties