Klaar met keuzestress!

14 januari 2022

DOOR Sophie

Last van keuzestress bij het kiezen voor de juiste studie? Je hoort bij de 46% van de jongeren die aangeeft dit te ervaren, kortom: je staat er niet alleen voor!

Maar wat is keuzestress precies?

Keuzestress is een vorm van stress die veroorzaakt wordt doordat iemand overspoeld wordt met informatie die overwogen moet worden om een ‘goede’ keuze te kunnen maken. (Bron; Wikipedia).

Raak jij ook lichtelijk in paniek wanneer je denkt aan je studiekeuze? Wat als alle studiemogelijkheden je ineens overweldigen? Of weet je niet waar te beginnen met het zoeken naar de juiste studie?

In een tijdperk met oneindig veel aanbod aan studierichtingen en opleidingen beseffen wij dat het voor jou een uitdaging is om de juiste studiekeuze te maken.

En daarom geeft Xoeki jou een cadeau voor het nieuwe jaar!

4 tips om studiekeuzestress te verminderen en te zorgen dat jij een studie kiest die écht bij je past.

  1. Ontdek jouw interesses
  2. Krijg inzicht in je persoonlijke voorkeuren
  3. Ken jouw kwaliteiten
  4. Zorg voor de juiste match en geloof in jezelf!

Ontdek jouw interesses

Heb je nog geen idee wat je wilt gaan studeren? Of weet je niet waar je moet beginnen? Ga bij jezelf na van welke onderwerpen of vakgebieden je enthousiast wordt. Ondervind jouw interesses! Studeren gaat nu eenmaal makkelijker wanneer het onderwerp van de studie jouw interesse heeft.

Ga zelf aan de slag:
Om je een handje te helpen, kan je hier een interessetest van Xoeki invullen!

Krijg inzicht in jouw persoonlijke voorkeuren

Wie ben jij en wat zijn jouw sterke punten? Waar krijg jij energie van en hoe laad je op na een lange studiedag? Hoe zie jij jouw omgeving het liefst en waarin kan jij je nog ontwikkelen? Na elke studie kun je later kiezen uit verschillende beroepen. Belangrijk is dan dat je kijkt naar welke beroepen bij je persoonlijkheid passen en welke studies daarop aansluiten. Hoe groter de match, hoe groter de kans dat jij je studie afmaakt én hoe leuker je je studie en later je werk zult vinden.
Ga zelf aan de slag:

Kies uit onderstaande rijen steeds één van de twee zinnen waarin jij jezelf het meest herkent:

Ik ben geduldig, geconcentreerd en vasthoudend – Ik ben sociaal, aanwezig en initiatiefrijk

Ik ben open minded, creatief en denk ik oplossingen – Ik ben praktisch, nauwkeurig en gefocust op het hier en nu

Ik ben gevoelig, behulpzaam en vriendelijk – Ik ben onderzoekend, direct en eerlijk

Ik ben flexibel, vrij en spontaan – Ik ben geordend, betrouwbaar en gestructureerd.

Schrijf de zinnen die je gekozen hebt op en maak er een lange zin van.

Bijvoorbeeld: Ik ben sociaal, aanwezig, initiatiefrijk, praktisch, nauwkeurig etc.. 

Dit zijn jouw unieke sterke woorden!

Ken jouw kwaliteiten

Nadenken over je kwaliteiten is een belangrijke basis om een goede studiekeuze te maken. Wat vind je leuk om te doen en waar ben je goed in? En stel jezelf de vraag: Hoe belangrijk vind je het dat deze terugkomen in je studie of je werk later? Wanneer je je kwaliteiten optimaal benut, zal je meer plezier ervaren in het studeren en werken!

Ga zelf aan de slag:
Schrijf jouw 5 kwaliteiten op. Heb je hier hulp bij nodig? Vraag eens aan je familie of vrienden wat jouw kwaliteiten zijn.

Zet achter elke kwaliteit een cijfer 1 tot 10 hoe belangrijk jij het vindt dat deze later in je werk terugkomen.  Een voorbeeld:

Ik ben goed met cijfers, in mijn werk later vind ik het (8) belangrijk dat dit terugkomt.

Ik kan goed tekenen, in mijn werk later vind ik het (7) belangrijk dat dit terugkomt.

Ik kan lekker bakken, in mijn werk later vind ik het (2) belangrijk dat dit terugkomt.

Jouw kwaliteiten met een 7 of hoger, schrijf je op. Heb je geen kwaliteit die hoger scoort dan een 7? Bedenk eens nieuwe kwaliteiten of vraag het nog eens aan anderen.

Zorg voor de juiste match en geloof in jezelf!

Weten wie je bent, wat je interesses zijn, welke kwaliteiten je bezit en wat je motiveert is de basis voor het maken van de juiste studiekeuze. Dit inzicht geeft je zelfvertrouwen en zelfkennis.

Ga zelf aan de slag:
Vul in onderstaand model jouw antwoorden in om te kijken of er een juiste studiematch is.

Denk jij na deze tips: ik wil meer zelfkennis en inzicht in mijn interesses, voorkeuren, motivaties en kwaliteiten! Of vind je het lastig om de juiste match te maken? Een profilering en coachgesprek bij Xoeki geeft jou je antwoorden in één sessie, waardoor jij een opleiding kunt kiezen die écht bij jou past!
Weg keuzestress.

Meer blogberichten

Jong en van carrière switchen, het kan!

Jong en van carrière switchen, het kan!

Een paar weken geleden kwam je bij Xoeki binnen. Een spontane jonge man van 22. Eerder had ik je al aan de telefoon en vertelde je mij een stukje van je verleden. Ik was onder de indruk van je verhaal. Je bent begin 20, hebt al aardig wat achter de rug en al 4 jaar...

Lees meer

Lieve, enthousiaste, talentvolle vrouw…

Een tijdje terug kreeg ik van jou een mail waarin je aangaf dat je graag gecoacht wilde worden om goed een beeld te krijgen wat je qua werk in de toekomst (nog) wilde. Je werkte al meer dan 20 jaar als management assistent en had onlangs op je werk heel dapper...

Lees meer

Welke opleiding kies jij met het STAP-budget?

In 2022 kunnen werkenden en werkzoekenden het STAP-budget aanvragen van maximaal 1000 euro per jaar voor scholing en ontwikkeling. Deze subsidie kun je gebruiken voor een training, cursus of opleiding. Je komt in aanmerking voor het STAP-budget als je 18 jaar of ouder...

Lees meer

Reacties