Zit jouw zoon of dochter in het examenjaar? De studiekeuze komt er aan!
Het kiezen voor een (vervolg)opleiding is voor veel jongeren een lastig proces dat helaas gepaard gaat met keuzestress. Als ouder wil je jouw zoon of dochter graag begeleiden hierin, maar hoe doe je dat nou op een goede manier? Wij geven je tips!
Zorg voor een veilig en vertrouwd klimaat
Wanneer je samen in gesprek gaat over deze toekomstkeuzes is het belangrijkste dat je kind zich veilig voelt bij je. Dat betekent: wees oordeelloos, nieuwsgierig en geduldig. Geef feedback en stel mooie vragen, op deze manier leer je je kind beter kennen. De kunst van een gesprek aan gaan ligt vooral in het luisteren. Neem een coachende en ondersteunende rol in en vergeet niet: het is zijn/haar keuze.
Creëer zelfinzicht
Zelfinzicht is de sleutel tot het maken van de juiste studiekeuze. Voor jongeren kan het nog lastig zijn om te weten wie ze zijn, wat ze willen en wat ze kunnen. Hierin kun jij helpen door de juiste vragen te stellen en zelfinzicht te creëren. Bijvoorbeeld:
- Wat wil jij?
Wat zijn jouw interesses?
Welke beroepen lijken je leuk?
In wat voor omgeving zou je graag werken?
- Wie ben jij?
Wat zijn jouw persoonlijke voorkeuren?
Wat vind je belangrijk?
Wat motiveert jou?
- Wat kan jij?
Waar ben je goed in?
Wat zijn jouw talenten?
Het doel van het beantwoorden van deze vragen is dus om meer zelfinzicht te creëren bij je kind. Want wanneer een studie aansluit bij zijn/haar interesses, persoonlijke voorkeuren en vaardigheden, zullen zij pas echt gemotiveerd zijn. Een studiecoach kan dit zelfinzicht en studieadvies brengen mocht dit lastig zijn voor je kind. Kijk eens op www.xoeki.nl/studieadvies
Oriënteren op opleidingen
Wanneer je kind weet wat hij/zij wil, wie hij/zij is en wat hij/zij kan, kun je samen op onderzoek naar passende opleidingen. Het kan helpen om een overzicht te maken van interessante beroepen en opleidingen om structuur te brengen. Wellicht ken je zelf mensen die dit beroep uitvoeren of een bepaalde opleiding gedaan hebben op deze lijst. Schakel je netwerk in en wie weet kan je kind vragen stellen of een dag meelopen op de werkvloer. Zo kunnen zij van heel dichtbij zien hoe een werkdag er uit zal zien en ontdekken of dit wel of niet bij hem/haar past.
Open dagen bezoeken
Schrijf jullie in voor (online) open dagen. Bedenk vooraf samen goede vragen die je kunt stellen aan docenten en studenten. Jongeren krijgen veel prikkels op zo’n open dag en daarom is het fijn als jij er bent om vragen te stellen en rust te bewaken. Samen proeven jullie zo de sfeer van de opleiding en (studenten)stad.
Top 3 maken
Als alle open dagen bezocht zijn, kan je samen met je kind bespreken welke opleidingen hem of haar het meeste aanspraken. Welke indruk hadden zij en waarom heeft hij/zij bij de ene opleiding een beter gevoel dan bij de andere? Welke opleiding sluit het beste aan bij zijn/haar interesses, persoonlijkheid en vaardigheden? Maak een lijst met voor- en tegens en stel een top 3 samen.
Kies een school
Met nog 3 (of minder) opleidingen over, kun je oriënteren op scholen en steden waar deze opleiding gegeven wordt. Per school kan er namelijk veel verschil in zitten en de voorkeuren van jouw kind zijn hierbij belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan de manier van lesgeven, mate van contacturen en wel of niet werken in projectgroepen. Maar ook de sfeer van de school, docenten en reistijd kunnen een rol spelen in de studiemotivatie van je kind. Bij een meeloopdag kan jouw zoon of dochter ervaren hoe een dag op deze school er uit ziet. Van het reizen met OV, tot de klaslokalen en docenten, alles kunnen zij ervaren op een échte schooldag. Zo kunnen zij de school en studie kiezen waar zij zich het beste bij voelen.
Verwacht niet te veel
Als ouder wil je dat je kind de juiste keuze maakt, gelukkig is en een opleiding kiest die bij hem/haar past. Toch kan het zijn dat dit niet meteen lukt. Veel studenten (meer dan 30%) stopt in het eerste jaar al, probeer niet te veel verwachtingen te hebben. Het maken van de juiste studiekeuze en het studeren is al spannend genoeg voor je kind. Ondersteun waar nodig en probeer ook los te laten. Vertrouw er op dat je kind de juiste keuze maakt en zijn/haar weg vind in het studerend leven.
Online hulpbronnen
Er zijn veel sites die hulp aanbieden in de vorm van blogs, lijstjes, quizjes, tips etc. Xoeki schrijft bijna wekelijks een blog voor scholieren die een studiekeuze moeten maken. Lees ze op Blog – Xoeki of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Ook op onze social media Xoeki (@xoekinl) • Instagram-foto’s en -video’s en Xoeki | Facebook vind je wekelijks de beste tips.
Wat kan Xoeki hierin betekenen?
Merk je dat het maken van de juiste studiekeuze toch lastig blijft voor jouw kind, is er nog steeds veel twijfel tussen opleidingen of te weinig zelfinzicht? Een coach van Xoeki is gespecialiseerd in het ondersteunen van jongeren bij het maken van de juiste studiekeuze. Middels een digitale profilering (online vragenlijst) krijg jouw kind inzicht in zijn/haar interesses, kwaliteiten, motivaties en vaardigheden. In een coachgesprek wordt daarna de juiste match gemaakt met een studierichting die helemaal bij hem/haar past. Een kort traject bij Xoeki geeft je kind snel inzicht voor het maken van de juiste studiekeuze.